AalstAalst Ma - Do 9u-12u en 13u-19u Vr 9u-12u en 13u-16u +32 472 40 57 92

Nieuwe BTW tarieven op uw tuinwerken

Op tuinaanleg zal u weldra minder BTW mogen rekenen. Thans is het gehele factuurbedrag onderworpen aan 21% BTW. Echter, volgens een recent goedgekeurd wetsvoorstel, zal u binnenkort uw factuur inzake tuinaanleg mogen opsplitsen tussen de levering van het plantgoed tegen 6% BTW enerzijds en de werkuren aan 21% BTW anderzijds.

 

Dat geldt ook voor tuinaanleg m.b.t. privéwoningen van minder dan tien jaar oud.

Indien u als tuinier werkzaamheden uitvoert in opdracht van een BTW-plichtige klant, factureert u voortaan met BTW verlegd voor uw werkuren, en met 6% BTW voor het plantgoed. Maakt u die opsplitsing niet, dan zal toch het normale BTW-tarief van 21% van toepassing zijn op het geheel.

 

De wet moet nog gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. De inwerkingtreding staat normaal gezien gepland voor april 2019. Voor wat de overige tuinwerken betreft, blijft alles bij het oude. Het plaatsen van tuinverlichting, de bouw van een tuinhuis, de aanleg van een siervijver, enz. zijn sowieso onderworpen aan 21% BTW, ook al is uw privéwoning meer dan tien jaar oud.

 

Drainagewerken kunnen wel degelijk het BTW-tarief van 6% genieten als ze als essentieel doel het vermijden van het insijpelen van water in keldermuren van de woning hebben en voor zover uw woning dan minstens tien jaar oud is.

 

De aanleg van een pad van de straat naar de voordeur van de woning en de aanleg van een weg van de straat naar een garage die in de woning geïntegreerd is of die tegen de woning aangebouwd is, kunnen onderworpen zijn aan het verlaagd BTW-tarief van 6% zo uw woning minstens tien jaar oud is.

 

De aanleg van een wandelpad in de tuin of de aanleg van een weg van de straat naar een losstaande garage in de tuin daarentegen niet. Het is dus mogelijk dat op uw factuur twee verschillende BTW-tarieven staan, zoals bij de aanleg van een weg die via de voordeur loopt. Het gedeelte van de weg tot de voordeur is dan tegen 6% BTW, terwijl voor het deel van de voordeur naar de garage 21% BTW aangerekend moet worden.

 

De werken aan de losstaande garage achteraan in de tuin kunnen wel tegen 6% BTW.

 

De aanleg van een parking is steeds onderworpen aan het normale tarief van 21%, zelfs indien die parking aan de woning grenst.

 

Buitenterrassen kunnen tegen 6% BTW gefactureerd worden, op voorwaarde dat uw woning minstens tien jaar oud is en dat het terras aan de woning grenst. Een terras dat achteraan in de tuin aangelegd wordt of dat alleen grenst aan het tuinhuis, kan dus niet tegen 6% gefactureerd worden.

 

Afsluitingen. Het BTW-tarief van 6% inroepen voor afsluitingen en ingewerkte toegangspoortjes is niet mogelijk. Muurtjes die grenzen aan de woning en die geen eigenlijke afbakening van de eigendom vormen, zoals een muurtje aangelegd langs een buitenterras ter bescherming van de wind, komen wel in aanmerking voor het verlaagd tarief.

 

Tenslotte zal u ook voor de aanleg of bouw van zwembaden, een poolhouse en sauna’s geconfronteerd worden met het hogere BTW tarief van 21%.