AalstAalst Ma - Do 9u-12u en 13u-19u Vr 9u-12u en 13u-16u +32 472 40 57 92

Maaltijdcheques als leuk extraatje op uw loon

Zaakvoerders of bestuurders van een vennootschap kunnen zichzelf ook maaltijdcheques toekennen. Maar is dit wel interessant als u geen personeel heeft?

 

Het belangrijk voordeel van maaltijdcheques is dat u er privé niet op belast wordt en dat u er ook geen sociale lasten op betaalt. Per werkdag kunt u zich een maaltijdcheque toekennen, evenwel met een maximum van 220 cheques per jaar. De waarde van elke maaltijdcheque mag maximaal 8 EUR bedragen, waar u zelf 1,09 EUR van betaalt zodat u netto nog 6,91 EUR krijgt.

 

Maaltijdcheques zijn wel beperkt aftrekbaar (2 EUR per cheque). Dit betekent dat indien u zich het maximale bedrag toekent, 4,91 EUR voor elke maaltijdcheque een verworpen uitgave vormt. Indien uw vennootschap onderworpen is aan het nieuw verlaagd tarief, dan kost u dat 1 EUR (4,91 EUR x 20,4%) aan vennootschapsbelasting.

 

Maaltijdcheques moet u bestellen bij een van de erkende verdelers: Sodexo, Edenred of Monizze. Voor de aanmaak van de maaltijdcheques moeten er echter ook kosten zoals een jaarlijkse licentie, maandelijkse kosten, … betaald worden. Als u de enige zaakvoerder bent en geen personeel heeft, bedragen die kosten minstens 7,4% van uw netto voordeel, maar ze kunnen gemakkelijk oplopen tot meer dan 10%. Voor de dagen dat u minstens zes uur de baan op bent, kiest u het best voor een onbelaste dagvergoeding (17,06 EUR), die tevens 100% aftrekbaar is voor uw vennootschap. Voor de overige dagen kunt u zich dan een maaltijdcheque toekennen.