Een voorafbetaling kunt u het best vergelijken met de inhouding van bedrijfsvoorheffing op loon of een uitkering. Het is als het ware een voorschot op de belasting van het lopende jaar, dat nadien in de uiteindelijke belastingaanslag verrekend wordt met de belasting die u echt zal moeten betalen.
Een voorafbetaling is echter niet verplicht, maar doet u het niet, dan kost het u wel meer. Er wordt dan immers een ‘boete’, namelijk een belastingvermeerdering, opgelegd die u had kunnen vermijden door vooraf te betalen.
Aangezien deze boete de afgelopen jaren zo laag was, heeft de regering sinds inkomstenjaar 2017 een minimumboete opgelegd van 2,25%. In haar zomerakkoord van vorig jaar heeft ze vervolgens beslist die boete te verhogen tot wel 6,75%! Deze nieuwe regeling geldt immers alleen voor vennootschappen, niet voor zelfstandigen in een eenmanszaak.
Indien u als zelfstandige de boete van 2,25% wil vermijden, opteert u toch best voor een voorafbetaling, liefst eerder op het jaar omwille van het hoger voordeel verbonden aan deze voorafbetaling. Zelfstandigen in hoofdberoep die nog niet langer dan 3 jaar bezig zijn, geldt een vrijstelling van voorafbetaling. Er wordt dan immers geen boete aangerekend indien u niet of te weinig vooraf betaald heeft